Pulled pork

Pulled pork

Pulled pork er en favoritt her i huset. Det tar lang tid, men det er verdt det. Mange meninger om gassgrill er egnet til å lage pulled pork, vi mener at man får ett veldig godt resultat om man bare tar tiden til hjelp under grillingen.

Siden det tar veldig lang tid med selve grillingen så lager vi gjerne flere svinenakker når grillen først fyres til dette. Pulled pork kan fryses uten problemer og varmes (sakte) opp igjen i aliminiumsfolie senere.

Det er ikke en spesielt vanskelig rett å lage så lenge man har kontroll på temperaturen og tar tiden til hjelp. Underveis stopper termometeret opp noen timer (ca 72 grader). Dette er helt normalt og ingen ting å bry seg om. Det kommer igang igjen.

Vi hadde kjøpt våre svinenakker på en harrytur i Sverige, men disse fås nå også kjøpt i blant annet Kiwi og Rema butikker, og selvfølgelig i butikker med ferskvaredisk. Kjøper du i ferskvaredisk så kan de med fordel beine ut nakken.

Svinenakke

Kvelden før vi skulle grille smurte vi inn svinenakkene med rub og og pakket de inn i plastfolie før de fikk ligge over natten i kjøleskap.

Svinenakke

Det kan være en fordel å lage rubben selv siden det går med endel, særlig om man skal grille flere nakker. Vi har en oppskrift på dette på bloggen. De store stykkene veide 2 og 2,5 kg. Det minste veide ca 900 gram.

Svinenakke rub

Gassgrill pulled pork

Grillen ble satt opp med dryppebakker under kjøttet (de to store), en mindre med vann (bak til venstre) og en Weber smoke box med hickory flis (ryker bak til høyre). Vannet ble etterfylt underveis. Røyk kan også lages ved å pakke flisene i aluminiumsfolie og stikke huller i den.

Pulled pork

 

Pulled pork gassgrill
Røykflisen gjør jobben sin

Klokken 0700 ble svinenakkene lagt på grillen. Temperaturen underveis varierte fra 100 grader til ca 120 grader. Vi brukte termometeret som viser temperatur både på grill og kjøtt. Vi har ett innlegg om dette også. Termometeret som sitter i grillen er greit nok, men ikke veldig nøyaktig… Temperaturen underveis i grillingen er det vanskeligste når man lager pulled pork, så det er ikke spesielt krevende. Det kan selvfølgelig også være vanskelig å finne tiden i en hektisk hverdag!

Maverick steketermometer

Etter nesten 4 timer var de store stykkene kommet til 60 grader.

Pulled pork

Etter 5 timer var de store stykkene 64 grader, det lille gikk raskere og var kommet til 74 grader (vi brukte to ulike termometer). La også inn en pakke med røykflis, selvom det nok er i seneste laget i forhold til å sette røyksmak på kjøttet. Kjøttet stopper opp litt i stigningen underveis (mener å huske det er rundt 72 grader), og temperaturen kan også falle litt. Dette er helt normalt og den vil begynne å stige igjen!

Pulled pork

Etter 9 timer var det lille stykket kommet til 94 grader og ble tatt av for å hvile. Etter dette fikk de store stykkene hvert sitt termometer resten av tiden.

Pulled pork

11 timer….

Steketermometer og øl

Etter 13,5 timer på grillen begynner de å nærme seg, og kokken unner seg litt drikke…

Pulled pork

Etter 14 timer var det første stykket ferdig, det største trengte litt mer tid og ble liggende i 15,5 timer! Tiden vil variere avhengig av temperaturen underveis.

Kjøttet kan se litt «svidd» ut når det er ferdig, det kommer av sukkeret i ruben, og er ingen fare. Det er der det sitter masse god smak og det blandes med resten av kjøttet etter rivingen med gafler. Stykkene ble pakket i aliminiumsfolie for å hvile når de var ferdige.

Gassen ble justert underveis. Temperaturen på grillen vil variere litt avhengig av værforholdene!

Vi serverte med Coleslaw, salat, BBQ saus og Ciabatta/Pitabrød. Bruk gjerne hamburgerbrød (det blir vel mer «riktig»).

Pulled pork

Pulled pork

Pulled pork

Om du ønsker å lage fillegris med kull så finnes det en god blogg som forklarer fremgangsmåten på det også!

 



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.